Search
  • 孔祥德

農曆年假後醒獅祝福的習俗


初六晚有位有Sales嘅客人打俾我問:「明日初七公司請咗一班醒獅團嚟賀歲,咁啱我又放假,咁會唔會唔老泥㗎?」..........做Sales嘅人對這些事真係特別敏感,小小事都會觸動到佢哋神經。我隨即答佢唔怕嘅、唔怕嘅,只要你叫人將你嘅房門打開,等隻醒獅係吉時入去舞兩舞,採個青,等你攞返個意頭就得啦!

其實,但凡農曆年假後開市嘅醒獅賀歲之目的一般有三........

<第一> 鎮邪招福 - 據傳說(獅)是天龍九子之一,職司守門及辟邪驅魔,興隆祥瑞靈物。所以,醒獅賀歲可驅除舊一年嘅一齊衰氣及迎春接福,令公司/鋪頭生意興隆。

<第二>引人注目、吸引人流 - 新春開業最緊要係乜? 當然係人流/客人啦,舞獅進行中定必大鑼大鼓引人圍觀注目,開張/開業最緊要就係人流,否則鋪頭開咗都無知,搵鬼幫襯。

<第三> 年後醒獅賀歲其實對獅隊嚟講都係一門生意。

其實,本人認為這些節日活動心理作用(佔七)多於實際作用(佔三)。

#孔祥德 #風水 #算命 #占卦

9 views